onsdag 26 oktober 2011

Onsdagsintervju med Johanna Wångenberg

Johanna Wångenberg är inte personen som vilar.
     9 dagar efter studenten i år började Johanna nämligen sitt nya jobb på Björkbacka Ålderdomshem i Östersund. Anställningen fick hon genom personliga kontakter, vilket egentligen inte är nödvändigt, menar Johanna. Någon särskild erfarenhet är inte heller särskilt viktigt för att få jobb inom äldrevården.
- Det viktiga är att man fungerar bra med människor, och har rätt inställning till jobbet. För att passa inom äldrevården ska man tycka om att ta hand om människor och se deras olikheter, samt vara beredd på att få slita som tusan. Man ska heller inte vara kräsen, utan ta jobbet för vad det är.
     För de som inte har någon erfarenhet av vård och omsorg kan som sagt ändå få jobb på ett ålderdomshem. Denna verksamhet söker i princip alltid efter nya människor, så det är bara att gå och lämna in sitt CV på ett sådant! Här finns alltså en väldigt bra chans för dig som inte riktigt vet vad du ska göra efter studenten.
     Eftersom Johanna Wångenberg är vikarieanställd, får hon för det mesta jobba kvällar och helger, men också vissa dagpass. Bland arbetsuppgifterna är omhändertagande om de äldre det viktigaste, då Johanna får servera lunch, ge medicin, hjälpa till med hygien, samtala, gå på promenader...
- Ja typ allting, sammanfattar Johanna.
     Man ska såklart vara beredd på att man som anställd inom äldrevården måste man ha ett starkt psyke, då det ibland är väldigt påfrestande att jobba med äldre. De positiva sidorna med att jobba inom äldrevården är att man utvecklar sin ansvarsförmåga rejält, plus att man lär sig otroligt mycket av gamla människor. Att sättas under press utvecklar också karaktären, och man blir starkare som person.
     - Visst tycker jag att det är en stressig och påfrestande arbetssituation, men jag gillar mina kollegor väldigt mycket så de underlättar på ett bra sätt. Jag tycker det här jobbet är bra nu i något år, men vill gärna göra något annat i framtiden. Men jag rekommenderar det här jobbet till andra människor, som är intresserade av andra människor, haha.
     

1 kommentar:

Anonym sa...

Hahaha finns det någon som är mer korkad än denna tjej? Hur fan kan hon säga att inget krävs för att jobba med äldre? Nä lilla idol fjant väx upp