torsdag 3 november 2011

Anton testar Högskoleprovet

 
Den 29 oktober, för typ en vecka sedan alltså, satt jag bokstavligen bänkad i Palmcrantzskolans aula i 8 timmar. (Bilden tagen efter dessa 8 timmar). Varför? Jo det var nämligen så att det var dags för höstens Högskoleprov.
     Högskoleprovet skrivs två gånger om året; en gång på våren, en gång på hösten. Praktiskt. I hela Sverige tillbringade sammanlagt 70 000 personer sin lördag i en provsal, med hopp om att förbättra sina chanser att ta sig in på den utbildning man önskar.
     Själva provet består av två delar. Man får göra dessa delar två gånger. Den första delen kallas för den Kvantitativa delen, och är i sig uppdelat i fyra delprov som avser mäta vår mattematiska och logiska förmåga. Jag är riktigt usel på matte, men det gick bra ändå, då uppgifterna ser ut ungefär såhär:
1.  Medelvärdet av tio tal är 0. Ett av talen är –5. Vad är summan av de övriga nio talen?

A  –5
B   0
C    5
D  10

Man har alltså 25 % chans att svara rätt, även om man inte fattar någonting alls, hur bra som helst!
     Den andra delen av provet, den Verbala delen, mäter språklig och analytisk förmåga. Även den delen är delad i fyra delprov. Det mest kända delprovet är ordförståelsen, och ser ut såhär, typ:
1. marimba

A pepparkrydda
B giftorm
C kycklingrätt
D indianstam
E musikinstrument

Sammanlagt består Högskoleprovet av 160 uppgifter, och man får ta pause mellan varje prov. Om du är intresserad av att läsa vidare på Högskola, rekommenderar jag dig verkligen att göra detta provet. Förutom att du får utmana dig själv, kan du förbättra din framtid ganska rejält. Här listar jag tre punkter, som gör att du kommer vara bäst på Högskoleprovet den 31 mars 2012:

Kom ihåg penna, linjal och sudd


Sup inte dagen innan


Ta med mycket mat & dryck


För att lära dig mer om Högskoleprovet kan du gå in på studera.nu, där du även kan se hur alla delprov ser ut.

Inga kommentarer: