tisdag 18 oktober 2011

Rebecka Törngren om Oslo, skattekort & alkohol under 22%

Norges huvudstad Oslo är en av de tio mest svenskbefolkade städerna på hela Jorden. Här beräknas det bo mellan 60 000 och 100 000 svenskar, beroende på säsong.
     Rebecka Törngren, 19 år från Östersund, är en av alla dem som valt att bo och arbeta i Oslo under en längre  period. Hon har anställning på en hamburgerrestaurang i huvudstaden, ett jobb hon fick enbart genom att lämna in sitt CV på plats. I Norge är ett CV, precis som här hemma, en väldigt viktig komponent för att få ett jobb. Men Törngren menar att man som jobbsökare i Norge måste vara extra noga med referenserna.
- Även om de inte använder sig utav referenserna så måste det stå en referens på CV:t, annars känns det inte seriöst.
     Det många jobbintresserade ungdomar i Sverige ser som ett framtida hinder är det norska språket; att det både försvårar chanserna att skaffa jobb i Norge och att sedan utöva det. Men Törngren menar att det inte alls behöver vara så.
- Jag tror det är lika förutsättningar som i Sverige. I alla fall i Oslo, här är nästan en tredjedel svenskar, så norskarna ser inte svenska språket som något problem. Vissa trevlighetsfraser och attityd måste man ändra en aning på, men det är inte stor skillnad. Man får säga ”ha det” istället för ”hejdå” till exempel. Man måste ju anpassa språket så att kunderna (oftast norskar) förstår dig. Men det är lätt.
     Alla de som inte haft huvudet i en låda de senaste åren, vet att det förekommer mängder av fördomar och dåliga attityder mellan norrmän och svenskar, särskilt i idrottsliga sammanhang. Men att Rebecka Törngren på något sätt skulle ha blivit diskriminerad på sin arbetsplats på grund av sin etnicitet är det inte tal om.
- Som sagt så kryllar det av svenska ungdomar här, så jag mottas ungefär likadant som en norsk. Det är som att söka jobb i Sverige, de tar ingen skillnad på norskar och svenskar.
     Särskilt attraktiva är svenskarna inom restaurangbranschen, som till exempel servitörer, vilket lett till att det nu är betydligt vanligare med en helsvensk personalstab på de norska matserveringarna, än att personalen består av norrmän. I allmänhet är svenska ungdomar mycket populära på den norska arbetsmarknaden, då de anses ha högre arbetsmoral än landsmännen.
- Man ska inte vara rädd att söka jobb! Även om man får avslag så är de extremt trevliga och försöker pusha en att söka vidare, önskar en lycka till och så vidare, menar Rebecka Törngren.
     Förutom att skaffa jobb var Rebecka även tvungen att hitta tak över huvudet, men det fixade hon hur smidigt som helst. Och särskilt känslomässigt att flytta hemifrån var det inte heller.
- Min mammas kompis döttrar hade bott i en lägenhet i ett år, och ville att några vettiga skulle ta över den. Så det var bara att packa och flytta iväg. Flytten var nog jobbigast för mamma, hon var den som förstod att jag flyttade hemifrån. För mig känns det inte ens som att jag är utomlands.
     När jag frågar Rebecka om det finns någonting som är särskilt viktigt att tänka på innan man flyttar till Norge, måste hon tänka ett tag. Sedan utbrister hon;
- Jo, nu kom jag på det viktigaste! Skattekort!!!! Det behöver du för att slippa skatta 50 % på lönen, dessutom får du då ett personnummer som du måste ha för att kunna öppna ett norskt bankkonto. Det tar ca 2 veckor att få.
     Rebecka Törngren tycker att systemet med skattekortet är "fruktansvärt krångligt".
- Trots att Norge är ett av världens rikaste länder kan de verka lite efterblivna med vissa grejer… höhö.
     Andra tråkiga saker Rebecka fått erfara är alla de droger som cirkulerar i Oslo, samt att det finns mycket tiggare på gatorna. Men hon tycker samtidigt att det är en väldigt mysig stad också.
- Det känns inte som en stor stad fast det är en huvudstad. Om man är ute efter att få göra något kul så är det supertrevligt, och är man ute efter att tjäna snabba pengar så är det här en bra chans. Dessutom får man handla alkohol under 22 % här som 18-åring, hehe.
     För jobbsugna ungdomar hemma i Sverige är lönen verkligen att rekommendera, och när man väl landat i Norge är vägen till rikedom enligt Rebecka Törngren denna:
- Satsa hårt bara, det är bara att ösa. Allt löser sig till slut, även om man inte tror det.

Inga kommentarer: