onsdag 19 oktober 2011

Onsdagsintervju med Ebba Öberg


För snart tre år sedan tog Ebba Öberg studenten på Floristprogrammet på Palmcrantzskolan i Östersund. Sedan dess har hon hunnit med en vidareutbildning i Göteborg, varefter hon åter vände stegen hem till stan igen. Där fick Ebba , precis som många andra unga vuxna, känna på hur det var att vara arbetslös.
- Inte för att jag var det så länge, men jag kände mig väldigt rastlös. Det är stressande att veta att man inte har någon inkomst.
Ebba Öberg tog tag i saken och skrev upp sig på olika vikariat, bland annat på fritids och förskola.
     Ett vikariat på förskola får man genom att höra av sig till närmaste förskoleenhet, för att sedan få ett möte med chefen för enheten. Eftersom arbete på förskola innebär otroligt mycket ansvar, måste man ha ett prickfritt register, annars är det kört. Efter mötet med chefen får man förhoppningsvis träffa den som är ansvarig för vikarielistan.
- Och tadaa, you're in, menar Ebba som gick tillväga på detta sätt. Att vara uppskriven på vikarielistan innebär att du ibland kan bli uppringd klockan 6.30 på morgonen, för att bli tillfrågad om du kan vikariera just den dagen. Detta är någonting som Ebba tycker är dåligt, då man inte riktigt kan planera sina dagar ordentligt.
- Men det är bra, för det är ju ett jobb!
Den som gillar att jobba med barn, samt är morgonpigg, passar som vikarie på förskola menar Ebba. Hon tror även att det är bra med tidigare erfarenhet av förskoleverksamhet, men att man nog fixar det ändå om man verkar positiv och trygg som person.
     Men Ebba Öberg var inte nöjd med att enbart vikariera, så hon började leta efter ett till jobb genom att gå runt till olika butiker i stan och lämna ut sitt CV.
- Jag tyckte att det var jobbigt att lämna ut sitt CV till butiker, för det känns som att det hamnar längst ned i en hög. Men jag tror det kan vara bra att bestämma en dag då man bara går runt och lämnar ut CV:t, till slut får man napp! Man ska också alltid gå in i butiken, inte ringa eller skicka mail, för att ge dem en uppfattning om en själv på en gång.
          För Ebba inträffade det som många ser som en omöjlighet; hon fick komma på arbetsintervju i en av butikerna där hon lämnat sitt CV. Själva intervjun handlade mest om eventuella arbetsuppgifter och Ebbas tidigare erfarenheter av t.ex kundbemötande. En sak som Ebba tipsar om inför en sådan intervju, är att man kan ta med sig sina betyg och omdömen från tidigare anställningar, och att det även är otroligt viktigt att framhäva sig själv som intresserad och positivt inställd till jobbet.
     Nu är Ebba, förutom vikarie på förskola, även timanställd på Hamngatan 12 i centrala stan, ett jobb som hon tycker passar henne utmärkt!

Inga kommentarer: