onsdag 5 oktober 2011

Onsdagsintervju med Daniel Kilheim

Skoldagen på Wargentinskolan i Östersund är snart slut. Längst in i caféet Lyan, vid ett bord med uppställda stolar, sitter Daniel Kilheim med mössan på. Efter en lång dag är humöret ändå på topp.
     Kilheim, bördig från Brunflo, har trots sin unga ålder redan skaffat sig viss arbetslivserfarenhet genom sin anställning på Svenska Dagbladet i centrala stan. Det är ett så kallat call out-center, där man har chans att skaffa jobb som prenumerationssäljare. På kontoret arbetar dagligen ca. 50 personer.
- Det var ganska trevligt från början, man lärde känna nytt folk, också fick man sitta där vid datan flera timmar i sträck. Man kände att det var ganska chill, man kunde till exempel vara inne på Facebook.
     Som ung är det enklast att få ett jobb genom en nära kontakt, något som Daniel Kilheim utnyttjat då en kompis storebror jobbade på företaget. Denne tjänade "hur mycket pengar som helst", vilket inspirerade Kilheim till att söka. Men inte ens en nära kontakt behövs alltid, menar han:
- Alla får jobb på Svenskan!
     Som nyanställd på Svenska Dagbladet tjänar man 400 kr de fem första gångerna, och man jobbar oftast från kl 17-21 på vardagar. Efter de fem första gångerna tjänar man endast på provision, dvs man får pengar för de prenumerationer man säljer. Detta var ett system som var frustrerande för Kilheim.
- Till slut spårade det, man fick inte iväg några prenumerationer och tjänade ingenting på att vara där. Jag jobbade så mycket, men tjänade inte så mycket.
Daniel var på Svenska Dagbladet 3-4 gånger i vecken, vilket till slut gick ut över studierna. Han gjorde i princip inga läxor och hamnade rejält efter i skolan. Detta ledde till att Kilheim gav upp jobbet som prenumerationssäljare på Svenska Dagbladet. Men han rekommenderar ändå sin förra anställning till unga människor som är sociala och har lätt för att argumentera. I övrigt tycker han att det är mycket viktigt att tro på sig själv när man vill ha ett jobb.
     I dagsläget ser framtiden ljusare ut för Daniel Kilheim än vad den gjorde för ett år sedan. Studenten hägrar, och han har en skönare arbetssituation som ungdomsledare på Cirkus Kul&Bus.

Inga kommentarer: