onsdag 28 september 2011

Under Progress


    
De senaste veckorna har massvis (!) med människor kommit fram och frågat "Vad hände med bloggen?", och jag har fetångest för jag vill uppdatera hela tiden. Men jag har lärt mig att så kommer det inte riktigt bli än på ett tag. Just nu är bloggen inne i Under Progress-fasen, då jag gör en del efterforskningar så att ni ska ha asbra grejer att läsa sen.
     Sen känns det ganska bra att säga att jag inte hinner, då jag har ett jobb. Hoppas ni också kan skylle på det sen! Under tiden jag frilansar runt kan ni repetera de två gånga kapitlena här; CV och Personligt brev. Ni kan också gå in på vår Facebook-sida! Eller så kan ni Skaffa ett jobb!
     Peace out alla

torsdag 15 september 2011

Personligt brev + CV = Bra!

När du skrivit ett CV är det dags för den något klurigare delen, nämligen det personliga brevet. När man söker jobb lämnar man oftast in både personligt brev och CV.
     Ett personligt brev är till för att arbetsgivaren ska kunna hitta personligheter som passar för anställningen, därför är det mycket viktigt att man profilerar sig bra i brevet, men också att man inte ljuger eller skryter (inte tokskryter iaf). Till skillnad från ditt CV är det personliga brevet inriktat mot själva jobbet du söker. Vi tar ett exempel:
     Om du söker anställning på McDonalds (Donken alltså) så kan det vara smart att i brevet nämna om du har erfarenheter som passar (t.ex om du vet hur kassan fungerar) samt speciella egenskaper som kan vara nyttiga i jobbet (stresstålig, bra på att samarbeta etc). Du ska även framhäva din entusiasm för arbetet och dina förhoppningar.
     Nu  så länkar jag här en massa utmärkta personliga brev. Det är ju faktiskt svårt att hitta själv, hoppas ni skriver ett eget nu!:

4 personliga brev från Arbetsförmedlingen
Hjälp från Arbetsförmedlingen!
1 personligt brev från Monster
Mall till pers. brev från CV-fabriken

VIKTIGT!: Kom ihåg att ha samma typsnitt & design på ert personliga brev som på CV:et, ser väldigt snyggt och bra ut.

tisdag 13 september 2011

The perfect CV

CV är latin och står för curriculum vitae, livsbeskrivning alltså. Det är en baskomponent för nästan alla jobb du kommer söka i ditt framtida liv, och är alltså väldigt viktigt. Men hur skriver man då ett CV?
     Ett CV ska lämnas in till anställningen du söker. Där finns mitt karriärmässiga mål, personliga uppgifter (namn, adress..), en lista över anställningar, vilka utbildningar du läst samt språkkunskaper, datorkunskaper och referenser. En bra grund till ett basic CV! Kom ihåg att det endast ska vara plain facts om dig själv, inget annat.
     Om ni är unga, som jag, blir er anställningslista inte särskilt långt, kanske ett och annat städjobb samt 99% sommarjobb. Men ingen panik! Ert liv har nyss börjat, man startar alltid från botten.
     Här finns en mall som ni alla får kopiera rakt av, kom bara ihåg att fylla i era egna uppgifter, det är smart:


CV
Mitt karriärmässiga mål:

Mitt mål är att utvecklas inom mitt intresse, och att sprida mina kunskaper och erfarenhet inom försäljning och kundbemötande.

Arbetslivserfarenhet


sommar 2003  Feriearbetare, Fiket X, Fåker
Ansvarade över försäljning till turister, samt uppsikt över minigolfen. De olika arbetsområdena satte prov på organisation, samarbete och planering. Min erfarenhet av denna anställning är kundbemötande, då även av utländska turister samt försäljningsteknik.

sommar 2002  Feriearbetare, Förskola Q, Krokom                
Deltog i de dagliga rutinerna. Bland arbetsuppgifterna ingick uppsikt över lek samt att vara en trygghet för barnen, och även att ha ett gott bemötande mot föräldrar. Under min arbetstid var egenskaper såsom uppfinningsrikedom, ledarskapsförmåga och tjänstvillighet användbara. I anställningen utvecklade jag min förmåga till ansvar.

sommar 2001  Feriearbetare, Ålderdomshem P, Östersund
Underlättade de äldres tillvaro genom att vara gott sällskap och tillmötesgående. Arbetsuppgifterna var i högsta grad skiftande, då det ingick matlagning, städning, att vara en god lyssnare, promenader med de äldre m.fl. Arbetsmiljön var ofta psykiskt påfrestande, och satte då prov på ens mentalitet. Anställningen gav mig erfarenhet av bemötande mot äldre.

Utbildning

2007-2010    Samhällsvetenskapligt program, Jämtlands Gymnasium Wargentin, Östersund

Språkkunskaper


Svenska: modersmål
Engelska: mycket goda kunskaper i tal och skrift
Franska: goda kunskaper i tal och skrift
Japanska: basläggande konversation

Datorkunskaper


Innehar stor vana att använda mig av Word, OpenOffice m.fl vanliga kontorsprogram.

Referenser

Referenser utlämnas mot begäran.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Som huvudfot till allt detta ska du ha dina personuppgifter: namn, adress, postnr samt ort, personnr, telefonnr och mailadress. Inget foto på dig själv ska bifogas, om det inte frågas om.
     Ett CV brukar oftast kompleteras med ett personligt brev, där man mer går in på sig själv som person och kollega. Men det tar vi någon annan gång.
     Det finns såklart också massvis med olika länkar på Internätet, där man lär sig hur man finslipar sitt CV lite extra. Litar på att ni är tekniska så orkar inte länka, det kanske kommer sen.

lördag 10 september 2011

Om att ta sig själv seriöst

Hej, nu är hösten här och vi kör äntligen igång. Det väldigt preliminära och ungefärliga upplägget på bloggen ser ut såhär:
  • Kurs i hur man skriver the perfect CV
  • De bästa, mest inspirerande intervjuerna som finns att läsa
  • Och en hel massa (!) andra grejer som är bra att veta
Men först börjar det hos dig. För innan du kan få hjälp av andra måste du hjälpa dig själv först. (Ungefär som med syrgasmaskerna i Thomas Cocks säkerhetsvideo). Bestäm för dig själv att nu jäklar ska det ske! För det är Du som ska skriva en ansökan, Du som ska på den där arbetsintervjun och Du som ska Skaffa dig ett jobb! Det handlar om att ta sig själv seriöst, helt enkelt.