söndag 4 mars 2012

SÅ hittar du ditt jobb i Norge!

Som du kanske förstått är det väldigt enkelt att som svensk ungdom skaffa ett jobb i Norge. Men var hittar man dessa jobb? Det finns flera olika sätt att tillgå, och här presenterar jag några.
     Ett alternativ, som kanske är det mest osäkra och impulsiva, är att söka jobb på plats. En del svenska ungdomar gör faktiskt så att de först skaffar boende i grannlandet, och sedan söker jobb. Detta är om inte annat ett tydligt bevis på hur lätt det faktiskt är att få ett. Man gör helt enkelt så att man går runt i till exempel Oslo eller Stavanger, och delar ut sitt CV till olika butiker. Det är alltså extra viktigt att du här har ett ordentligt CV och personligt brev att stödja dig på. Till din fördel får du via detta sätt en personlig kontakt med din eventuella framtida arbetsgivare.
     En variant på ovanstående är att man spenderar en vecka i Norge där man går runt och söker jobb. Man kan kombinera dessa sätt med de som finns nedan, där man söker norska jobb via Internet.
     Det sätt som jag själv skulle använda är att söka via Finn.no. Denna hemsida är en norsk variant av Hitta.se, där det är enkelt att navigera och hitta anställningar som passar en själv. Kryssnings-boxarna på den högra delen av hemsidan gör Finn.no extremt flexibelt. Om man jämför detta alternativ med de första ser man flera positiva skillnader. Exempelvis är det en trygghet att redan ha ett jobb innan du åker. Via Finn.no skaffar du dig också en överblick på de anställningar som finns att tillgå, och får därför större valmöjligheter.
     Sedan finns såklart även Norges variant på Arbetsförmedlingen: NAV. Mitt första intryck av NAV:s hemsida var att den blev fullständigt utklassad av Finn.no. Det är mycket svårare att hitta de anställningar som passar just en själv, samt att det i vissa fall krävs en registrering för att få tillgång till alla funktioner. Det som ändå gör NAV till ett bra alternativ är dess officiella status, samt att den anses tryggare än Finn.no.
     Som sagt går det alldeles utmärkt att kombinera alla dessa olika sätt. Kanske är det  det också det bästa alternativet. Nöj dig inte heller med att bara söka ett jobb, sök MÅNGA. Du kan alltid tacka nej till ett erbjudande, och hur bra skulle det inte kännas att kunna sitta ned en kväll och välja och vraka på en massa jobb?