tisdag 8 november 2011

Rensa fisk i Norge, tjäna 80 000!









 Är du intresserad av att tjäna 80 000-90 000 kr, efter endast 4 månaders hårt arbete? Då är du garanterat inte ensam.
     Att få jobb inom Norges fiskeindustri är absolut inte komplicerat, bara man är ute i god tid. Norrmännen är som sagt mycket kräsna när det gäller jobb, och har otroligt dålig arbetsmoral, så svenska ungdomar är populärt hos arbetsgivarna. Själva fiskeindustrin är även Norges tredje största exportvara, så du kommer absolut inte vara ensam när du väl har fått jobbet som fiskrensare.
     Industrin är säsongsbestämd, och allra enklast är det att få anställning mellan juni-september, då man fiskar mycket makrill och sej i det norska havet. Man kan alltså söka plats redan på vårkanten. De flesta fabriker ligger norrut utmed kusten, men du kan också hitta arbetsgivare i de större städerna, såsom Oslo, Bergen och Stavanger. Länkar finns längre ner i inlägget.
     Arbetsuppgiften är, som du kanske redan gissat, att rensa fisk. Det kan vara ett ganska hårt och enformigt arbete, men då du troligen endast kommer jobba några månader är det ingenting som sätter djupa spår. De träliga uppgifterna kompenseras av den otroligt höga timlönen; 154,19 SEK! Detta är ungefär dubbelt så mycket som du skulle ha fått av en motsvarande svensk anställning. Det finns dessutom ännu mer pengar att tjäna, då det finns mycket obekväma arbetstider och övertid att utnyttja.
     Att som nybliven student kunna tjäna 80 000 kr på fyra månader kan låta som en dröm, men denna drömmen är verklighet i Norge! Det är dig det hänger på. Följ länkarna nedan som ett första steg:

Piscus.no:

Fiskeodlingar i Nord-Norge
Fiskeodlingar i Midt-Norge
Fiskeodlingar i Vest-Norge

Om du följer dessa länkar hittar du kontaktpersoner och fiskeodlingar sida upp och sida ner. De behöver dig. Ta chansen och punga in minst 80 000 kr efter skatt nästa år! http://antonoberg.blogspot.se/

torsdag 3 november 2011

Anton testar Högskoleprovet

 
Den 29 oktober, för typ en vecka sedan alltså, satt jag bokstavligen bänkad i Palmcrantzskolans aula i 8 timmar. (Bilden tagen efter dessa 8 timmar). Varför? Jo det var nämligen så att det var dags för höstens Högskoleprov.
     Högskoleprovet skrivs två gånger om året; en gång på våren, en gång på hösten. Praktiskt. I hela Sverige tillbringade sammanlagt 70 000 personer sin lördag i en provsal, med hopp om att förbättra sina chanser att ta sig in på den utbildning man önskar.
     Själva provet består av två delar. Man får göra dessa delar två gånger. Den första delen kallas för den Kvantitativa delen, och är i sig uppdelat i fyra delprov som avser mäta vår mattematiska och logiska förmåga. Jag är riktigt usel på matte, men det gick bra ändå, då uppgifterna ser ut ungefär såhär:
1.  Medelvärdet av tio tal är 0. Ett av talen är –5. Vad är summan av de övriga nio talen?

A  –5
B   0
C    5
D  10

Man har alltså 25 % chans att svara rätt, även om man inte fattar någonting alls, hur bra som helst!
     Den andra delen av provet, den Verbala delen, mäter språklig och analytisk förmåga. Även den delen är delad i fyra delprov. Det mest kända delprovet är ordförståelsen, och ser ut såhär, typ:
1. marimba

A pepparkrydda
B giftorm
C kycklingrätt
D indianstam
E musikinstrument

Sammanlagt består Högskoleprovet av 160 uppgifter, och man får ta pause mellan varje prov. Om du är intresserad av att läsa vidare på Högskola, rekommenderar jag dig verkligen att göra detta provet. Förutom att du får utmana dig själv, kan du förbättra din framtid ganska rejält. Här listar jag tre punkter, som gör att du kommer vara bäst på Högskoleprovet den 31 mars 2012:

Kom ihåg penna, linjal och sudd


Sup inte dagen innan


Ta med mycket mat & dryck


För att lära dig mer om Högskoleprovet kan du gå in på studera.nu, där du även kan se hur alla delprov ser ut.